fbpx

Slaapproblemen op de opvang

Moeder baby ledikant

Als jouw kindje niet lekker slaapt op de opvang, geeft dat jou als ouder geen lekker gevoel. Slaapproblemen op de opvang zoals niet zelfstandig in slaap kunnen vallen of korte dutjes zijn veelvoorkomend. Thuis heb je een routine gevonden die perfect werkt voor het slapen van jouw baby. Maar wat als die routine verstoord raakt zodra je kind naar de opvang gaat? Het houdt je bezig als je ontdekt dat jouw kind daar niet goed slaapt. Dit kan stressvol zijn voor zowel jou als je baby. In deze blog deel ik tips om jou te helpen omgaan met slaapproblemen op de opvang, zodat jouw kleintje de rust en slaap krijgt die het verdient.

Communicatie met de pedagogisch medewerkers

Open communicatie met de opvang is van belang als het gaat om het aanpakken van slaapproblemen. Bespreek je zorgen en verwachtingen met de medewerkers en zoek samen naar oplossingen. Misschien kunnen ze speciale aandacht besteden aan het slapen van jouw kind of suggesties bieden om de slaapomgeving te verbeteren. Het is belangrijk om het probleem samen aan te gaan met de opvang om de beste zorg voor jouw kind te waarborgen. Het heeft immers ook voor de medewerkers voordelen om ermee aan de slag te gaan. Ze zullen een vrolijker, uitgerust kind op de groep hebben. Daardoor is er minder zorg en misschien zelfs minder frequent slaapjes nodig.

Waarom voldoende slaap zo belangrijk is

Het is voor iedereen belangrijk om te onthouden waarom voldoende slaap zo belangrijk is. Voldoende rust bevordert niet alleen een gezonde groei en ontwikkeling, maar het helpt ook bij het reguleren van emoties en verwerken van prikkels. Laten er nu op de opvang juist veel en nieuwe prikkels zijn… Kinderen die goed slapen, zijn over het algemeen gelukkiger. Daarnaast hebben zij een beter vermogen om te leren en fijn de dag door te komen.

Wat ervoor kan zorgen dat je kind op de opvang niet oververmoeid raakt, zijn de wakkertijden. Dit geeft voor de medewerkers ook duidelijkheid in hoelang jouw kind wakker kan zijn. Gaat je kind op tijd naar bed, is de kans groter dat er een goed slaapje plaatsvindt dan wanneer jouw kind te moe is en oververmoeid raakt. Het stresshormoon cortisol gooit dan roet in het eten. Dit zorgt voor moeilijker in slaap vallen, lichter slapen en daardoor ook weer sneller wakker kunnen worden. Ben je nog niet bekend met de wakkertijden? Kijk dan eens in mijn webshop voor het e-book!

Slaapassociaties

Het is goed om te weten dat kindjes per verzorger andere associaties kan hebben. Zo kan jouw kind bij jou volledig afhankelijk zijn van jouw hulp, terwijl het op de opvang wel lukt om hem/haar zelfstandig te laten slapen. Natuurlijk niet meteen van de ene op de andere dag, maar op korte termijn is dat zeker mogelijk!

Als jij thuis je baby veel draagt of samen slaapt, is het voor je kleintje moeilijk om op de opvang ineens zelfstandig in slaap te vallen. Dat gaat gewoon niet zo 1, 2, 3. Er moeten dus eerst nieuwe slaapassociaties worden ontwikkelt met de medewerkers op de opvang. Het is fijn om deze korte lijst aan te houden en te bespreken met de opvang:

  • Consistente bedtijdroutine toepassen voor voorspelbaarheid en herkenning;
  • Voor het oefenen met zelfstandig in slaap vallen liefst zoveel mogelijk één vaste medewerker;
  • Vraag hoe zij het voor zich zien om een bepaalde associatie zoals in slaap wiegen af te bouwen;
  • Slaapassociaties van thuis meebrengen. Denk aan white noise, eigen slaapzak, knuffeldoekje of bij een kind boven de 1 een eigen knuffel.

Slaapomgeving

Op de opvang kan het moeilijker zijn om een ideale slaapomgeving te creëren, omdat er nu eenmaal meer kinderen zijn en dus meer geluid en activiteit. Communiceer met de opvang om te zien of er aanpassingen kunnen worden gemaakt om dit voor jouw kind te verbeteren. Een voorbeeld kan zijn dat ze meedenken over het slapen op een slaapkamer met rustigere kindjes, als jouw kind gevoelig is voor geluid. Bij het vorige kopje heb ik white noise al genoemd, dit is ook iets wat je kunt introduceren zelfs als je het thuis niet gebruikt.

Onthoud dat communicatie met de medewerkers stap 1 is. Samen kunnen jullie een open gesprek voeren over de mogelijkheden om jouw kindje beter te laten/leren slapen op de opvang. Met de juiste wakkertijden, slaapassociaties en slaapomgeving kan dat écht helemaal goed komen.

Liefs, Kirsten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download gratis het e-book: "De Slaapbasis"!

In dit e-book geef ik jou 5 waardevolle tips die zorgen voor een goede slaapbasis bij jouw kindje. Die slaapbasis is niet geheel onbelangrijk, want dit zorgt ervoor dat jouw kindje kan leren zelfstandig in slaap te vallen!