fbpx

De overgang naar zomertijd

kind zomertijd buiten

De overgang naar zomertijd komt er weer aan! In dit blog deel ik twee scenario’s: een stapsgewijze aanpak om het ritme vooraf te verschuiven en als tweede de keuze om niets te veranderen voor kinderen die vroeg wakker worden. Ontdek hoe jij jouw kindje het beste kunt helpen om over te gaan naar de zomertijd.

Scenario 1: vooraf stapsgewijs het ritme verschuiven

Wil jij graag dat jouw kindje dezelfde tijd als in de wintertijd wakker wordt zodra de zomertijd in is gegaan? Dan is dit scenario de beste keuze voor jullie. Doe je namelijk niets, dan wordt je kind een uur later wakker dan normaal.

Tip 1: het ritme gaan verschuiven vóór de overgang

Start zes dagen voorafgaand aan de overgang naar zomertijd. Alles wat jullie doen, ga je 10 minuten eerder doen. Wakker worden of maken, eten, het bedtijdritueel, slapen. Dit helpt de biologische klok geleidelijk aan te wennen aan het nieuwe ritme. Na 6 dagen heb je het ritme van jouw kindje met 60 minuten vervroegd. Zodra de klok vooruit gaat, wordt jouw kindje wakker op de tijd die hij of zij in de wintertijd ook wakker werd. Handig als je kindje op maandag meteen op de oude tijd uit bed moet!

Scenario 2: vroege vogel

Heb jij een kindje dat in de wintertijd wakker wordt tussen 05:00 en 06:00? Of misschien wordt jouw kind nu om 06:30 wakker en wil je dat juist later hebben? Dan is dit scenario top voor jou!

Tip 1: niets aanpassen

Als je een kind hebt dat altijd vroeg wakker wordt, kun je ervoor kiezen om vooraf het ritme van jouw kind niet te verschuiven. Wordt jouw kind in de wintertijd om 06:00 wakker? Doe je niets, dan zal je kind in de zomertijd om 07:00 wakker worden. Quick fix!

Tip 2: gedeeltelijk aanpassen

Mocht je het fijn vinden als jouw kind een half uur later wakker wordt dan nu in de wintertijd? Dan kun je er ook voor kiezen om het eerste scenario gedeeltelijk toe te passen. Dit doe je door niet 6 dagen maar 3 dagen lang alles 10 minuten te vervroegen. Op deze manier tweak jij de tijd waarop jouw kindje wakker wordt na de overgang naar zomertijd.

Wat te doen als het (gedeeltelijk) verschuiven niet is gelukt voor de overgang naar zomertijd?

Don’t worry! ♥ Als het niet is gelukt om voorafgaand aan zomertijd het ritme te verschuiven, heb je ook na de overgang naar zomertijd nog alle tijd. Doordat jij jouw kind wakker maakt op de tijden dat hij of zij uit bed moet vanwege werk of opvang, went jouw kindje er ook achteraf nog (verder) aan. Je zult zien dat het nieuwe ritme na 1 á 2 weken prima is verschoven. Houd je vast aan een goede slaapbasis om het nieuwe ritme te stimuleren.

Je kunt er dus voor kiezen om een stapsgewijze aanpak te gebruiken om het slaapritme van je kind aan te passen voor de overgang naar zomertijd, of om niets te veranderen als je een vroege vogel in huis hebt. Het belangrijkste is om flexibel te blijven en de behoeften van je kind te respecteren. Met geduld en consistente routines kun jij jouw kindje helpen om de overgang naar de zomertijd soepel te laten verlopen voor het hele gezin.

Nog vragen of heb jij hulp nodig bij het ritme van jouw kind? Neem dan contact op met mij!

Liefs, Kirsten ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download gratis het e-book: "De Slaapbasis"!

In dit e-book geef ik jou 5 waardevolle tips die zorgen voor een goede slaapbasis bij jouw kindje. Die slaapbasis is niet geheel onbelangrijk, want dit zorgt ervoor dat jouw kindje kan leren zelfstandig in slaap te vallen!