fbpx

Alles wat je moet weten over white noise

White noise is een fijne tool om moeilijke slapers te helpen! Je kindje kán er sneller door inslapen en langer slapen. Hierdoor verbetert de algehele slaapkwaliteit. Maar het is geen wondermiddel natuurlijk, het ritme en andere zaken rondom slapen moeten wel kloppen. Het is dus enkel ter ondersteuning.

Wanneer zet je het in?

? Als inslapen lastig gaat
? Bij korte slaapjes
? Bij lawaai of veel geluid in de omgeving
? Een prikkelgevoelig kindje

Het is niet alleen nuttig om in te zetten bij baby’s. Op elke leeftijd kun je starten met white noise. Heb je dus een onrustige peuter die van elk geluid wakker wordt? Kijk dan gerust eens of het effectief is om omgevingsgeluiden te maskeren! Er zijn zelfs volwassenen die er baat bij hebben. Als de baby nog op de kamer slaapt, vinden ouders het vaak ook heerlijk rustgevend. Win-win!

Hoe gebruik je white noise?

Zorg ervoor dat het apparaatje hard genoeg aan staat. De geluiden in de baarmoeder waren zo’n 50-60 DB en dat is wat je wilt nabootsen. Dit volume is ook hard genoeg om omgevingsgeluiden te maskeren. Tegelijkertijd is dit een fijn volume waarbij de oren van je kindje geen schade oplopen. Je kunt met een app checken hoe hard het apparaatje staat! Als je kindje tussen de cycli door wakker wordt en het geluid niet meer hoort, is er dus een verandering in omgeving. Dit kan het moeilijker maken voor je kleintje om weer in slaap te vallen!

Daarnaast wil je ook dat het apparaatje het gehele slaapje aan staat. Als het geluid uitvalt, registreren de hersenen namelijk “iets anders” en dat kan voor jouw kindje een trigger zijn om wakker te worden. Ook is het verstandig om altijd hetzelfde geluidje aan te zetten. Is het namelijk elk slaapje een ander geluidje, dan kan je kind hier lastiger aan wennen en is het ook geen herkenbaar onderdeel van het slapen. Herhaling zorgt voor herkenbaarheid en gewenning!

Welk apparaatje koop ik dan?

Ik heb zelf voor Revi altijd de Numsy original gebruikt, wel 1,5 jaar lang! Ik ben er fan van, omdat de batterij enorm lang mee gaat en het apparaatje ook wel 14 uur aan blijft staan. Het is een basic apparaatje, maar heel effectief. Numsy heeft meerdere white noise appraatjes, elk met weer wat andere functionaliteiten. Benieuwd? Klik hier om naar de webshop te gaan!

Moet ik white noise ook afbouwen?

Ja, maar niet zoals je – soms met best veel moeite – inbakeren moet afbouwen. Je bouwt het gebruik van white noise af door het elk slaapje een standje zachter te zetten. Op deze manier went je kindje aan een steeds stillere omgeving. Je kunt white noise op elke leeftijd gebruiken, maar het is vaak niet meer nodig vanaf 1 á 1,5 jaar. Kijk dus eens wat het effect op het slapen is als je de white noise afbouwt rond deze leeftijd!

Meer informatie over white noise:

Ruis is geluid op een bepaalde frequentie, wat ervoor zorgt dat andere geluiden minder snel worden gesignaleerd door de hersenen van je kindje. Het neutraliseert daardoor als het ware omgevingsgeluiden. Het monotone geluid is ook nog eens een geluid wat lijkt op de geluiden in de baarmoeder en dit kan zorgen voor een kalmerend effect omdat het herkenbaar en vertrouwd is.

White noise/witte ruis kent bijna ieder ouder wel van naam, maar wist je dat er ook roze, bruine, blauwe, paarse en rode ruis is? Dit heeft alles te maken met de frequentie van het geluid. Niet ieder kind vindt elke frequentie (kleur) fijn en rustgevend, dit kan dus even zoeken zijn!

Roze ruis heeft iets minder hoge frequenties, waardoor dit een aangenamer geluid is dan bijvoorbeeld witte ruis. Voorbeelden van roze ruis zijn het geluid van een hartslag, ventilator, golven van de zee en de motor van een auto. Er zijn verschillende apparaatjes op de markt om ruisgeluiden af te spelen, je legt liever geen telefoon bij je kleintje vanwege de straling.

Heb je nog vragen of twijfel je over het inzetten van white noise? Stuur me gerust een berichtje via de contact pagina, of neem contact op via de Whatsapp-button rechts onder in beeld! 

Liefs, Kirsten

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slapend-kind
Aanbieding voor jouw eerste bestelling

10% korting

Ben jij op zoek naar handvatten en tips om het slapen van jouw kindje beter te laten verlopen? Plaats jouw eerste bestelling met de code “HALLOSLAAP“. Je krijgt daarmee 10% korting!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en
ontvang gratis het e-book:
"De Slaapbasis"!

In dit e-book geef ik jou 5 waardevolle tips die zorgen voor een goede slaapbasis bij jouw kindje. Die slaapbasis is niet geheel onbelangrijk, want dit zorgt ervoor dat jouw kindje kan leren zelfstandig in slaap te vallen!