fbpx

Zonder speen slapen? 9 Tips om van die speen af te komen!

Van speenverslaving naar zelfstandig slapen. Elke stap vooruit in de groei en ontwikkeling vieren we, maar er is één moment waar we vaak gemengde gevoelens bij hebben: het afscheid nemen van de speen.

Voor velen van ons is de speen een onmisbare bron van troost en rust voor onze kleintjes. Aangezien jij dit leest is het nu mogelijk echt tijd om jouw kind te helpen slapen zonder dat geliefde stukje rubber. Hoewel het afbouwen van de speen zeker een emotionele rollercoaster kán zijn, ben ik hier om je te begeleiden bij dit proces met vertrouwen, begrip en liefde voor je kindje en zijn of haar speen.

In deze blog zullen we een zachte overgang creëren voor je kindje. Je zult ontdekken hoe je met liefde en begrip de speen kunt afbouwen, zonder al te veel tranen en frustraties. Ik help je jouw kleintje te begeleiden naar slapen zonder speen!

1. Kies de juiste timing

Het afbouwen van de speen is een balans vinden tussen het respecteren van de behoeften van je kind en weten wanneer het tijd is voor verandering. Voor 3 maanden is het gemakkelijk het speentje af te bouwen. Je kindje heeft dan nog geen hechte band met de speen en zal hem zo vergeten, dit kun je dan ook cold turkey doen. Na een dag of 3 is je kindje de speen vergeten. Voor oudere kindjes is het verstandig te wachten tot ze het beter kunnen begrijpen. Je bouwt wel het liefst voor 3 jaar de speen af vanwege de spraak- en mondontwikkeling. Wat de beste timing is, dat verschilt per kind. Let goed op de signalen die je kleintje geeft. De overige tips in deze blog gaan uit van het afbouwen bij peuters.

2. Introduceer alternatieve troostmethoden

Tijd om een schatkist vol alternatieve troostmethoden te openen! Bied knuffels, zachte dekentjes, of een favoriet knuffeldier aan als vervangers voor de speen. Nieuwe items die comfort bieden kunnen een bron van geruststelling vormen voor je kind tijdens de afbouwperiode.

3. Gebruik de kracht van verhalen

Verhalen hebben de magische kracht om kinderen te betoveren. Maak gebruik van dit hulpmiddel om je kind voor te bereiden op het afscheid van de speen. Vertel verhalen over avonturen van grote kinderen zonder speen, of vertel verhalen waarin hun favoriete personages ook de sprong wagen. Er zijn ook meerdere boeken te vinden over stoppen met de speen. Kijk eens in de bibliotheek!

4. Stapsgewijs verminderen

Cold turkey stoppen met de speen kan overweldigend zijn voor je kleintje, zeker als het speentje niet alleen bij slapen wordt gebruikt. Kies in plaats daarvan voor een geleidelijke aanpak. Begin met het beperken van de speentijd tot specifieke momenten, zoals dutjes of ‘s nachts en werk langzaam naar slapen zonder speen.

5. Beloon elke stap

Elke kleine stap in de richting van het afscheid van de speen verdient een feestje! Moedig je kind aan en beloon hem of haar. Een simpel applaus of een stickerkaart kan al wonderen verrichten.

6. Creëer een nieuw bedtijdritueel

De speen is vaak een vertrouwd onderdeel van het bedtijdritueel. Het creëren van een nieuwe routine zonder speen kan je kind helpen zich voor te bereiden op het slapengaan zonder die vertrouwde comfortbron.

7. Blijf consequent en geduldig

Zonder speen slapen kan soms uitdagend zijn, maar consistentie en geduld zijn de sleutels tot succes. Zorg dat er geen spenen in de buurt zijn om de verleiding (ook als ouder!) te kunnen weerstaan. Blijf vastberaden in je aanpak en wees begripvol tijdens eventuele terugvallen. Je zult waarschijnlijk tijdelijk meer moeten troosten en dat is helemaal oké!

8. Praat erover

Communiceer met je kind over het proces van het afbouwen van de speen. Leg uit waarom het tijd is om afscheid te nemen en beantwoord vragen en zorgen met liefde.

9. Wees trots op de overwinning

Wanneer je kind succesvol de speen heeft afgebouwd, wees dan trots op deze prestatie! Dit is een grote mijlpaal voor zowel jou als je kleintje.

Denk eraan dat elk kind uniek is en dat het proces van het afleren van de speen voor iedereen anders kan zijn. Met begrip, geduld en steun zal ook jouw kleintje vol vertrouwen de wereld van de grote kinderen betreden. Klaar om nieuwe avonturen aan te gaan, zelfs zonder die geliefde speen!

Als je er niet helemaal uitkomt, aarzel dan niet en neem contact met mij op. Ik sta klaar om je met plezier en liefde verder te helpen!

Liefs, Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *