fbpx

Van ledikant naar peuterbed

meisjes peuterbed spelen

De overgang van een ledikant naar een peuterbed is er een waar veel ouders niet per se naar uit kijken. Hoe zorg je ervoor dat deze overgang soepel verloopt? En belangrijker nog, hoe voorkom je dat jouw peuter constant uit bed komt? In deze blog deel ik praktische tips om deze overgang gemakkelijker te maken en om te gaan met eventuele uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Een stapsgewijze overgang naar een peuterbed

Heb jij een kind dat veranderingen lastig vindt? Het is in dat geval belangrijk om de overgang van ledikant naar peuterbed stapsgewijs aan te pakken. Begin met het introduceren van het peuterbed in de kamer van je kind en laat hem of haar eraan wennen door er overdag in te spelen. Er kan dan nog gewoon geslapen worden in het ledikant. Geleidelijk aan kun je dan de bedtijdrituelen aanpassen, zoals verhalen voorlezen of liedjes zingen, terwijl je jouw peuter in het nieuwe bedje legt. Door deze geleidelijke aanpak wordt de overgang minder overweldigend voor je kind.

Creëer een veilige slaapomgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer van je peuter een veilige en rustgevende omgeving is. Dit betekent dat je scherpe hoeken gaat beschermen, de stopcontacten kindvriendelijk maakt en eventuele kabels of snoeren wegwerkt. Daarnaast kun je overwegen om een bedhekje te gebruiken om te voorkomen dat je peuter uit bed valt. Speelgoed laat je liever niet in het zicht liggen. Je wilt niet dat je kind hierdoor wordt afgeleid. Door een veilige en rustige slaapomgeving te creëren, kun je jouw kind helpen zich veilig en geborgen te voelen in het nieuwe bedje.

Consequent zijn

Het is belangrijk om duidelijke regels te maken rondom het slapengaan en deze consequent toe te passen. Laat je peuter weten wat er van hem of haar wordt verwacht als het tijd is om te slapen, zoals in bed blijven en niet uit bed komen. Benadruk ook dat je kind altijd mag roepen naar papa en mama, het is natuurlijk niet zo dat je hem of haar aan zijn of haar lot overlaat.

Help, mijn peuter komt steeds uit bed!

Ondanks jouw inspanningen kan het gebeuren dat je peuter toch uit bed komt, het is ook wennen! In plaats van boos te worden: blijf rustig. Begeleid je kind terug naar bed en herinner hem of haar er kort aan dat het tijd is om te slapen. Vermijd het belonen van het uit bed komen door er te veel aandacht aan te geven. Blijf consequent in deze aanpak en geef je peuter de tijd om aan het nieuwe bedje te wennen.

Je zou er als het niet zo makkelijk gaat ook voor kunnen kiezen om in het begin te belonen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een sticker plakken op een stickerkaart voor elke nacht dat je peuter in bed blijft liggen. Is de kaart vol, krijgt je kind een cadeautje. Consequent zijn en positieve beloningen zijn belangrijk en handig bij het vormen van goede slaapgewoonten.

Een andere tips is een slaaptrainer, van bijvoorbeeld Numsy of Zazu. Deze wekkers zijn bijna altijd voorzien van visuele indicatoren, zoals kleurveranderingen of afbeeldingen, om aan te geven wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om op te staan. Ze kunnen ook geluiden of alarmen bevatten om kinderen te helpen bij het leren van slaaptijden. Het doel is om kinderen op een leuke en interactieve manier te leren wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om op te staan, waardoor ze een consistent slaappatroon ontwikkelen.

De overgang van ledikant naar peuterbed kan spannend zijn voor zowel ouder als kind. Door een stapsgewijze aanpak te hanteren, een veilige slaapomgeving te creëren, consistente regels toe te passen en rustig om te gaan met eventuele uitdagingen, kun je deze overgang soepel laten verlopen. Onthoud dat elke peuter uniek is en het kan even duren voordat ze zich helemaal op hun gemak voelen in hun nieuwe bedje. Blijven er struggles bestaan? Schroom dan niet om mij een berichtje te sturen!

Liefs, Kirsten ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *