fbpx

Darmkrampen, ouch!


Je baby trappelt druk met zijn beentjes, overstrekt zich, trekt een moeilijk gezicht en begint daarna ontroostbaar te huilen. Ouch, die rotkrampen. Wat een gedoe! Helaas heeft bijna iedere baby hier flink last van.

De darmen zijn nog volop in ontwikkeling die eerste maanden, waardoor voeding nog niet optimaal verteert kan worden. Daarnaast komt er ook vaak lucht in de darmpjes terecht bij baby’s. Alle luchtbelletjes verzamelen zich tot een grote bel en die moet zich vervolgens door de darmen heen manoeuvreren en dat doet pijn.

Darmkrampen beginnen vaak rond 2 á 3 weken, hebben hun piek rond de 6 weken en nemen daarna steeds verder af. Rond de 3 maanden zijn darmkrampen vaak over. Darmkrampen zijn onschuldig, maar kunnen heel heftig zijn! Het beste wat je kunt doen, is troosten en ervoor zorgen dat je kindje zich zo goed mogelijk kan ontspannen.

Hieronder een paar manieren om het leed iets te verzachten tot die tijd!

❤ Je kindje dragen: in een draagzak heeft je kindje profijt van jouw lichaamswarmte en dat zorgt voor ontspanning van het buikje. Door de beweging tijdens het wandelen wordt het buikje ook nog eens zachtjes gemasseerd.

❤ Masseer het buikje met een fijne olie, ga met de beentjes fietsen of draai de heupjes met de klok mee. Kijk eens op YouTube voor handige filmpjes.

❤ Als je kindje eigenlijk moet slapen maar te veel pijn heeft, is het heel fijn om een KipKep Woller in te zetten. Er zitten allemaal vlaszaadjes in het zakje en als je de Woller in de magnetron legt wordt hij lekker warm. Je legt deze daarna op de buik van je kindje en door de vorm van de Woller blijft het ook goed liggen op het buikje. Je kunt het zien als een plaatselijke kruik dus, heel fijn!

❤ Geef geen extra voeding. De neiging is groot om een voeding te geven als je kindje ontroostbaar is. Maar als je zeker weet dat het krampen zijn, is het niet verstandig om dit te doen. De darmen krijgen zo namelijk alleen maar nóg meer te verwerken en dat zorgt dus voor nog meer krampen.

❤ Zorg dat je kind niet te veel lucht binnenkrijgt. Dus: goed aanleggen, letten op de drinktechniek of uitzoeken welke speen het beste is voor jouw baby. Gebruik liever geen producten zoals Infacol of Sab simplex. Er zitten toegevoegde stoffen in zoals zoetstof en parabenen. Daarnaast is de werking uit wetenschappelijk onderzoek niet effectief gebleken. Je zou dan beter een goede probiotica kunnen overwegen zoals die van Bio-Kult (voor zuigelingen) om de darmen een zetje in de goede richting te geven. Laat je goed informeren voor je dit gaat gebruiken. Let wel op: alles wat je geeft naast borstvoeding wordt gezien als bijvoeding.

Is je kindje inmiddels 3 maanden? Dan moeten de krampjes wel echt zo goed als over zijn. Is er nog steeds onrust? Dan kan er iets anders aan de hand zijn en dat is goed om uit te zoeken. Ik ben naast kinderslaapcoach ook opgeleid tot onrustdeskundige. Ik kan de onrust samen met jou onderzoeken en de oorzaak aanpakken. Ook voor al je andere vragen rondom slapen kun je bij mij terecht!

Gratis slaaptips? Volg mij op Instagram!

Een gratis kennismaking of 30 minuten slaapadvies inplannen? Stuur me dan even een berichtje via de Whatsapp-button onderaan deze pagina of ga naar de contact pagina.

Liefs, Kirsten

2 Comments

  • Daniëlle

    Dat verheldert een hoop! Onze dochter van 4 weken laat dit gedrag sinds een week vaak zien direct na voedingen. Kunnen dit dan ook krampjes zijn?

    • Kirsten

      Hi Daniëlle! Direct na de voeding is wel erg snel om eerlijk te zijn. Vaak zit er wel minimaal een half uurtje tussen. Direct na een voeding past iets meer bij reflux of een allergie. Stuur me gerust eens een mailtje of appje (0643772509) als je er over wilt sparren! Liefs Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *