Tips voor een soepele overgang naar de wintertijd

Het is weer die tijd van het jaar, waarin de klok wordt teruggedraaid en de wintertijd zijn intrede doet. Als kinderslaapcoach begrijp ik dat deze verandering in tijd niet altijd even soepel verloopt voor onze kleintjes. Maar maak je geen zorgen, ik ben hier om je te begeleiden bij deze overgang en om je te laten zien dat het niet altijd nodig is om je zorgen te maken.
Waarom is deze overgang vaak lastig?
Allereerst een uitleg waarom sommige kinderen moeite hebben met de overgang van zomertijd naar wintertijd. Het heeft alles te maken met de biologische klok, die bepaalt wanneer we ons slaperig voelen en wanneer we wakker en alert zijn. Wanneer de klok wordt verzet, kan dit leiden tot verwarring bij onze kleintjes, en dat kan hun slaapritme beïnvloeden.
Bij de overgang naar de wintertijd is het voor ouders van vroege vogels belangrijk om hun kindjes vooraf voor te bereiden. Wordt jouw kindje nu om 06:00 wakker? Als je niets doet wordt dit na de overgang naar de wintertijd 05:00. Daar wordt niemand blij van, dat is namelijk gewoon nog nacht!
- Voorbereiden op wintertijd
Begin een paar dagen voor de overgang met het verschuiven van bedtijd en dutjestijd. In dit geval verschuif je ze per keer 10 of 15 minuten op, afhankelijk hoe jouw kindje reageert op langere wakker blijven. Dit betekent in de winter dat je kind later naar bed gaat en later wakker wordt. Herhaal deze verschuiving elke dag totdat je het gewenste nieuwe slaapritme hebt bereikt. Bij 10 minuten begin je 6 dagen voor de overgang naar de wintertijd, als je kiest voor 15 minuten begin je 4 dagen eerder.
- Bedtijdritueel
Gebruik jullie vaste routine rondom bedtijd. Dit helpt je kind zich veilig en comfortabel te voelen, juist in tijden van verandering. Mocht het slapen tijdelijk lastig gaan wil je dus zorgen dat die basis goed blijft.
- Slaapomgeving
Zorg voor een donkere, rustige slaapkamer om je kleintje te helpen in slaap te vallen en te blijven. Kijk voor mijn overige tips eens in mijn gratis e-book “de slaapbasis”!
- Geduld
Onthoud dat niet alle kinderen op dezelfde manier reageren op de overgang. Sommigen passen zich snel aan, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Wees geduldig en begripvol.
Is het nodig om te verschuiven?
Sommige kindjes zijn erg flexibel en sommige jonge baby’s hebben nog geen (duidelijk) ritme. Voor deze kindjes is het niet nodig om het ritme al op voorhand te veranderen. Go with the flow en kijk hoe het gaat. Is het achteraf toch onhandig? Dan kun je alsnog de bovenstaande stappen uitvoeren om tot het gewenste ritme te komen.
Wat als het verschuiven niet lukt?
Soms kan het gebeuren dat ondanks je inspanningen je kind moeite heeft met de aanpassing aan de wintertijd. In dit geval is het belangrijk om flexibel te zijn. Probeer te observeren hoe je kind reageert en pas je aanpak aan op basis van zijn of haar behoeften. Het kan nodig zijn om de overgang langzamer te laten gaan als je merkt dat dit beter werkt voor je kleintje.
Onthoud dat alle kinderen uniek zijn, en het is niet ongebruikelijk dat sommigen wat meer tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de verandering. Blijf geduldig en zorg voor voldoende liefdevolle ondersteuning tijdens deze periode.
Succes!
Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om de overgang naar de wintertijd soepeler te laten verlopen voor jou en je kleintje. Blijf geduldig en als het niet meteen goed gaat, geniet van de extra knuffeltijd lieve mama of papa.
Liefs, Kirsten ❤️
One Comment
Anoniem
Bedankt voor de heldere uitleg en je eerder gegeven telefonische tips!