fbpx

Reflux en inbakeren

Reflux, bijna elke baby heeft het! Maar wat is reflux precies? 

Het betekent dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm en/of mond. In veel gevallen spuugt het kindje, terwijl het bij een ander kindje alleen tot in de slokdarm of het mondje komt. In dat laatste geval noemen we het ook wel verborgen reflux. Gelukkig heeft niet elk kind er last van, bij een klein deel van de kindjes met reflux is er sprake van gecompliceerde reflux. Dit betekent dat het kindje er daadwerkelijk last van heeft.

Je moet het je even voorstellen: maagzuur heeft dezelfde pH-waarde als accuzuur en dat zuur komt steeds weer omhoog de slokdarm in. Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!

Hoe herken ik reflux bij mijn kindje?

Hier onder zie je een lijstje met symptomen waar baby’s met reflux last van kunnen hebben. Maar let op: niet alle baby’s met deze symptomen hebben reflux, en niet alle baby’s met reflux hebben al deze symptomen! Het is daarom altijd goed om advies in te winnen als je twijfelt.

– Je baby spuugt veel of je ziet veel slikbewegingen, ook wel “herkauwen”
– Je baby is onrustig, huilt veel, is ontroostbaar
– Je baby heeft vaak de hik
– Je baby ruikt zuur
– Je baby hoest, en/of is hees
– Erg onrustig tijdens voedingen, veel loslaten, huilen
– Overstrekken, veel fysieke spanning

De oorzaak van reflux uitzoeken

Reflux heeft altijd een oorzaak. Dat is waarom medicijnen nooit de eerste keuze moeten zijn, dat is puur symptoombestrijding. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: als het darmmicrobioom niet goed in balans is, als er sprake is van koemelkallergie of als er scheve werveltjes zijn door een snelle geboorte of hulp bij de geboorte. Als je deze oorzaak behandeld of wegneemt, zie je soms een verschuiving van gecompliceerde reflux naar ‘gewone’ oftewel ongecompliceerde reflux! Zo wonderlijk. Erg goed om die oorzaak uit te zoeken dus.

Mag ik mijn baby met reflux inbakeren?

Ja! Dat kan in veel gevallen gewoon veilig gedaan worden en het wordt zelfs aangeraden bij baby’s met reflux. Het is wel altijd verstandig te overleggen met het consultatiebureau, je huisarts of een kinderarts voor je gaat starten met inbakeren.

Waarom is het juist slim om mijn baby met reflux te gaan inbakeren?

Baby’s met reflux zijn vaak enorm onrustig. Ze kunnen de rust niet vinden om te slapen door de pijn en/of door de spanning in het lijfje, wat zich bijvoorbeeld uit door het overstrekken van het lijfje. Inbakeren zorgt voor diepe druk, ze voelen zich daardoor geborgen en veilig. Ze kunnen zich dan makkelijker ontspannen en overgeven aan de slaap.

Het heeft soms wat tijd nodig voor een kindje went aan een inbakerdoek. Je kunt daarom nooit na 1 slaapje zeggen of het wel of geen effect heeft. Probeer het minimaal 3 dagen bij elk slaapje en ook tijdens de nacht.

Het is daarnaast érg belangrijk inbakerdoeken te gebruiken die goed aansluiten op het lijfje van jouw kindje, het moet namelijk wel strak genoeg zitten om het gewenste effect te krijgen. Pacco heeft voor elk kindje op basis van het gewicht een doek die goed aansluit. Ook zijn er doeken waarmee je het inbakeren weer af kunt bouwen. Ik heb een samenwerking met Pacco en daar kun jij van profiteren! Met de code ‘slaapwolkje10‘ kun jij bestellen met 10% korting ♥

Overige tips bij reflux

Wederom, het is altijd goed om die oorzaak van reflux eerst uit te gaan zoeken en daaraan te werken! In de tussentijd kun je al veel doen door te letten op een aantal zaken:

  1. Gaat het verschonen lastig vanwege het spugen? Til de beentjes van je kindje dan niet omhoog, maar draai je kindje door de beentjes naar links of rechts te bewegen om de billetjes schoon te kunnen maken en de luier er onder te schuiven.
  2. Let op de houding tijdens het voeden. Je wilt je kindje het liefst zo veel mogelijk rechtop houden. Voor borstvoeding kun je eens kijken naar de achteroverleunende houding, oftewel “biological nurturing”. Geef je een fles? Hou dan ook je kindje bijna rechtop zittend vast en hou de fles bijna horizontaal. De speen hoeft maar net gevuld te zijn met melk. Dit wil je op deze manier doen, omdat je de melk zo niet “naar binnen giet”, maar je kindje echt zelf controle heeft over de melkstroom. Het is verstandig contact op te nemen met een lactatiekundige om hier hulp bij te krijgen.
  3. Is het tongriempje gecheckt? Ook na het klieven van een tongriempje wil je nog een check laten doen. Als het tongriempje te kort is slikt een kindje veel lucht in en dat kan ook weer een trigger zijn voor reflux! De check kun je door het consultatiebureau, de huisarts of een lactatiekundige laten doen.
  4. Niet indikken, geen speciale voeding. Gebruik geen speciale voeding voor reflux, en dik de voeding ook niet in met johannesbroodpitmeel. Dit is niet wetenschappelijk bewezen effectief, en zorgt vaak voor meer klachten in de darmpjes. Die darmen zijn nog niet goed ontwikkelt en die hebben een grote link met reflux! Borstvoeding is de meest “zachte” voeding voor de keel en maag die een baby kan krijgen. Geef daarom liever borstvoeding of normale kunstvoeding voor zuigelingen.

Kom je er niet goed uit? Weet je niet zeker of jouw kind (verborgen) reflux heeft of ben je onzeker over het inbakeren? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met mij. Ik ben opgeleid om de oorzaak van reflux te achterhalen en hier samen met jou aan te werken!

Liefs, Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slapend-kind

10% korting

op jouw eerste bestelling

Ben jij op zoek naar handvatten en tips om het slapen van jouw kindje beter te laten verlopen? Plaats jouw eerste bestelling met de code “HALLOSLAAP“. Je krijgt daarmee 10% korting!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en
ontvang gratis het e-book:
"De Slaapbasis"!

In dit e-book geef ik jou 5 waardevolle tips die zorgen voor een goede slaapbasis bij jouw kindje. Die slaapbasis is niet geheel onbelangrijk, want dit zorgt ervoor dat jouw kindje kan leren zelfstandig in slaap te vallen!